Strijd om behoud oude hooiberg

Met een bord aan een brandweerwagen in de tuin voert Bart Hartog actie voor behoud van de hooiberg.

Hans Verhorst/BDU

Door Wouter van Dijk

 

Het gaat om een kleine hooiberg met twee roeden en een stalen dak. ,,Ik gebruik hem nu om mijn jeep in te zetten, maar na een grondige restauratie kan de hooiberg in ere hersteld worden”, denkt Hartog. ,,Dat is de moeite zeker waard, want dit soort kleine hooibergen zie je in deze streek niet veel meer, terwijl ze vroeger wel veel voorkwamen op de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe.”

Om de hooiberg nu te sparen heeft Hartog de hulp ingeschakeld van de Stichting Kennisbehoud Hooibergen Nederland. Volgens wetenschappelijk medewerker Suzan Jurgens van deze stichting gaat het om een zeldzaam bouwwerk dat behouden moet blijven. Zeldzaam, omdat er de laatste jaren meerdere zijn gesloopt. ,,Het gaat om een typisch Veluws hooibergje zoals dat voorkomt bij kleinere boerenbedrijven of keuterijen”, meldt zij. ,,Het wat jongere uiterlijk, door de toepassing van golfplaat, grenen roeden buiten de kap en een modern kaphefsysteem, is zeer kenmerkend voor de tweeroeders. De hooiberg in combinatie met de boerderij maakt de geschiedenis van dergelijk soort bedrijven zichtbaar.” Om het beeld te versterken geeft de stichting het advies de later toegevoegde wanden van golfplaat te verwijderen.

De discussie rondom het slopen van de hooiberg speelt al sinds Hartog in 2004 zijn agrarische activiteiten op het terrein stopzette en startte met een installatiebedrijf. Destijds werd afgesproken met de gemeente dat vanwege een uitbreiding van de gebouwen de hooiberg zou moeten verdwijnen. ,,Op dat moment had ik natuurlijk meteen al in het verweer moeten komen, dat geef ik toe. Maar waar het mij om gaat, is dat de cultuurhistorische waarde van het gebouwtje nooit eerder is ingezien. Ik wil nu voorkomen dat iets bijzonders gesloopt wordt. Mijn verzoek is aan de gemeente om de dwangsom uit te stellen en eerst eens goed de waarde van het gebouw uit te zoeken.” Om zijn verzet kracht bij te zetten heeft hij aan de kant van de Zeumerseweg een actiebord met de tekst ‘Hooitas niet karakteristiek?’ opgehangen aan een oude brandweerwagen.

De gemeente houdt echter voet bij stuk. ,,In 2004 is afgesproken dat de hooitas moest worden verwijderd’’, zegt woordvoerder Bertil Rebel. ,,Hartog heeft gevraagd of hij het gebouwtje tijdelijk als opslag mocht blijven gebruiken. Wij hebben dat toegestaan. In april 2009 bleek dat de hooitas nog steeds niet weg was. De gemeente Barneveld heeft hem begin augustus 2009 laten weten, dat de hooiberg uiterlijk 1 januari 2010 moest zijn verwijderd. Begin januari heeft Hartog de gemeente gebeld met de mededeling dat er tijdens de procedure door de gemeente fouten waren gemaakt. Wij hebben dat uitgezocht en zijn tot de slotsom gekomen dat er geen fouten zijn gemaakt. Er is wel een verschil van inzicht, maar dat is iets anders dan een fout. Belangrijk is dat hij ook nooit bezwaar heeft gemaakt of beroep heeft aangetekend.”

Hartog: ,,Er zijn wel degelijk fouten gemaakt, dat kan ik keihard aantonen. Zo werd de hooiberg destijds aangeduid als schuur, dat is nogal een verschil. Ik vind het ook vreemd dat er nooit iemand van de gemeente is komen kijken.’’

Wat betreft de cultuurhistorische waarde van de hooiberg zegt Rebel: ,,Dat had en heeft de hooitas volgens het gemeentelijke monumentenbeleid niet. Bovendien is deze vermeende waarde pas na 1 januari door Hartog te berde gebracht. Eerder heeft hij er zelf ook geen aandacht voor gevraagd. Wij hebben Hartog nu tot 1 mei opnieuw extra tijd gegeven om de hooitas af te breken. Dan moet hij écht weg zijn.”Met een bord aan een brandweerwagen in de tuin voert Bart Hartog actie voor behoud van de hooiberg.De oude hooiberg, nu in gebruik als opslagruimte.