Witte Huis gered van sloophamer
Door Wouter van Dijk
Het inmiddels leegstaande pand wordt komende maanden geschikt gemaakt voor Cohesie. Tbt voor kort vonden in het gebouw nog christelijke conferenties plaats.„Vanaf maandag 3 augustus gaan we over, al zullen we tijdelijk aan één kant van het gebouw zitten, terwijl in de rechtervleugel nog een interne verbouwing plaatsvindt’,’zegt directeur Ariëtte la Roi van Cohesie.
Renovatie
„Achter het pand komen zeventien parkeerplaatsen.” Aan de achterkant komt een uitbouw van ongeveer vijftig vierkante meter. De bestaande uitbouw aan de zijkant van het pand, die uit de jaren negentig stamt, krijgt een visuele renovatie, met openslaande deuren en louvreluiken. „Zo trekken we de klassieke stijl van het gebouw door.” De oorspronkelijke naam van het pand, Azareël, komt weer terug op de gevel.
Uitstraling
Ruim een jaar geleden werd het pand overgenomen door Nieuwenhuis Planontwikkeling uit Rijssen. Deze projectontwikkelaar had plannen om op de locatie nieuwbouw te realiseren, er zouden twaalf middeldure tot dure appartementen in twee blokken komen. „Uit de plannen bleek zelfs dat het Witte Huis daarvoor grotendeels gesloopt zou moeten worden” zegt La Roi. „Deze plannen zijn uiteindelijk afgeketst en wij worden de nieuwe eigenaar van het pand. Gezien de historie van dit gebouw en de uitstraling past het goed bij Cohesie, daarom willen we het in huidige staat behouden.” Vanuit Nieuwenhuis kan hierop vanwege vakantie nu geen reactie gegeven worden.
De historie waar La Roi op doelt is de tijd dat het pand in de negentiende eeuw onder de naam Azareël dienst deed als herstellingsoord, een particuliere inrichting voor zenuwpatiënten. In 1912 werd het gebouw aangekocht door de ‘Vereeniging tot exploitatie van een herstellingsoord voor personeel in dienst bij de Rotter-damsche ElectrischeTram (RET). “Eigenlijk dus ook een soort arbo-dienst avant la lettre” zegt La Roi, zelf woonachtig in Voorthuizen. „We zetten de traditie van bedrijfsgezondheid voort.” In 2003 startte zij met „een ander soort arbodienst in Zeist. „Vanuit mijn ervaringen als ‘interimmer’ bij ABN/Amro zag ik dat op het punt van ziekteverzuim eigenlijk van alles ontbrak. Werknemers die ziek thuis kwamen te zitten, kregen pas na zes weken een gesprek met de bedrijfsarts, behandeling was puur gericht op het medische vlak. Wij zijn ervan overtuigd dat er veel meer meespeelt als mensen langdurig ziek zijn, met name op sociaal en emotioneel vlak. Lichamelijke klachten zijn daar vervolgens vaak het gevolg van. Daarnaast vinden we begeleiding al vanaf dag één belangrijk.” De werkwijze van Cohesie, inmiddels met 25 medewerkers, werpt volgens haar vruchten af. „Werkgevers, waaronder Google, Verkade en Ordina, reageren positief. We opereren inmiddels landelijk en moeten zelfs sinds enkele jaren nieuwe klanten weren, want we willen niet te hard groeien. Dat zou de persoonlijke begeleiding, onze werkwijze, kunnen schaden.”
Het Witte Huis is volgens La Roi een goede uitvalsbasis voor Cohesie. Het ligt centraal in het land, in een groene omgeving. Een echt groot kantoorpand hebben we ook niet nodig, want de meeste gesprekken vinden op locatie van de bedrijven zelf plaats.” Het Witte Huis staat niet op de gemeentelijke monumentenlijst.